Katka
Ing. Kateřina Halamová, Ph.D.
Více o mně
Zdravé výživě a účinky stravy na tělo a ducha se zabývám od momentu, kdy jsem přestala jíst maso, což je již více než 8 let. Tenkrát to bylo čistě z etických důvodů, kdy jsem na stáži ve Španělsku byla svědkem denodenního plýtvání a vyhazování masa ze supermarketových řetězců do odpadních kontejnerů. Nechtěla jsem více podporovat masný průmysl a přestat jíst maso bylo jednou z možností, jaký postoj k tomu zaujmout. Až po čase jsem zjistila, že se bez masa cítím mnohem lépe, jak po fyzické, tak psychické stránce. Zbavila jsem se řady malých zdravotních problémů, přestaly mě bolet zuby a klouby, cítila jsem se lehčí a pružnější. Tento moment byl tedy rozhodující pro mou další cestu a studium (viz níže), ve které se prolíná v širších souvislostech dobré jídlo se zdravým a uvědomělým přístupem k životu, ochranou životního prostředí, udržitelností a osvětou.
Zajímá mne výživa z pohledu východních medicín – hledám styčné body v ayurvédě, tradiční čínské a tibetské medicíně a makrobiotice. Díky bohatým zkušenostem ze života v zahraničí využívám svých poznatků z nejrůznějších koutů světa, kde jsem nechala inspirovat místními původními stravovacími zvyklostmi a používáním bylin, koření a tradičních produktů, čehož nyní využívám jak při přípravě produktů, tak ve svém pohledu na výživu. Po vystudování kurzu Poradce pro výživu jsem si uvědomila, že lidská výživa zdaleka není jen o počítání kalorií a příjmu cukrů, tuků a bílkovin, jak ji aplikuje moderní medicína. Proto jsem se začala zajímat o výživu pohledem východních nauk, což mne přivedlo k hlubšímu vnímání širších souvislostí mezi tím, co konzumujeme, jak se cítíme a jak naše tělo prosperuje.
V současnosti realizuji projekt „Zdravá výživa a škola“, který se zabývá vzděláváním kuchařů a pedagogů mateřských a základních škol v Libereckém kraji o zdravé výživě, lektoruji kurzy zdravé výživy, kurzy vaření a publikuji články o zdravé výživě. Více info o mé činnosti můžete najít na www.zivost.cz
Profestní cesta a odborné vzdělání:
- III. – XI. 2010 Buryat State Agricultural Academy, Buryatia (Rusko), výzkumný projekt zabývající se metodami Tradiční ruské a tibetské medicíny
- IX. – XI. 2010 Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Institut celoživotního vzdělávání, kurz Poradce pro výživu
- I. – VII. 2008 University of Gent, Belgie, výzkumná práce na evropsko-africkém projektu Dadobat pod vedením Prof. Dr. ir. Patricka Van Damma (specializace rostlinné zdroje v lidské výživě a přírodním léčitelství)
- 2006 – 2010 Česká zemědělská univerzita v Praze, Institut tropů a subtropů, obor Tropické a subtropické zemědělství, specializace Etnobotanika, rostlinná výroba; doktorské studium
- I. – VII. 2004 Universitat Politécnica de Valencia, Escola Técnica Superior d'Enginyers Agronoms (Španělsko) v rámci studijního programu Socrates – Erasmus
- 1999 – 2006 Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta lesnická a enviromentální, obor Krajinné inženýrství a aplikovaná ekologie; magisterské studium
Odborná praxe:
- I. 2013 − Hlavní metodik projektu Zdravá výživa a škola (CZ.1.07/1.3.52/02.0026), Centrum vzdělanosti Libereckého kraje, Liberec
- 2011 – Lektorka akreditovaných kurzů MŠMT v Centru vzdělanosti Libereckého kraje (kurzy Zdravé výživy, Přírodní látky okolo nás, Voda v mnoha pohledech)
- II. 2011 – VI. 2012 Lektorka EVVO v rámci projektu „Podpora systému a rozmanitých forem dalšího vzdělávání vedoucích a pedagogických pracovníků škol a školských zařízení“, firma ATTEST, s.r.o., Praha
- 2007 – 2009 Laboratorní praxe a spoluúčast na projektech: Využití synbiotik a rostlinných extraktů v lidské a živočišné výživě (GA ČR 525/08/H060), Antioxidativní a antimikrobiální aktivita vybraných peruánských léčivek (CIGA n. 20085001), Antioxivní aktivity vybraných druhů Ranunculaceae (Grant IG 8/2007,2008), Determinace biologické aktivity a chemického složení vybraných druhů z čeledi Ranunculaceae (GA ČR525/08/1179)
- IV. – V. 2007 Konzultant přes agrolesnictví a udržitelné zemědělství v rámci projektu nezávislé organizace Charita ČR v provincii Aceh Jaya v Indonésii
- XI. 2008 – XII. 2010 Specialista přes udržitelné zemědělství v rámci projektu firmy Mott MacDonald Obnova území jezera Tondano, Minahasa Regeancy, Severní Sulawesi, Indonésie.
- IX.2005 – II.2006 Spolupracovník v organizaci Asociación Agrokulturas (Ekvádor) při obnově původních lesních ekosystémů v ekvádorských Andách
Studium ekologie a ekologického zemědělství a následná praxe na rozvojových projektech mi ukázaly, jaké dalekosáhlé důsledky živočišná výroba přináší a to nejenom na planetě Zemi, ale také celému lidstvu. Plýtvání přírodními zdroji a neúcta k živým tvorům, neúcta člověka ke člověku, to je jen zlomek toho, co se za masným průmyslem skrývá. Nejde o maso samotné, proti jeho konzumaci v určitém množství nelze nic namítat, ale způsob, jakým se získává a konzumuje v dnešním západním světě je opravdu tristní.
Zdravý a udržitelný jídelníček má být podle mého názoru a osobní zkušenosti postaven na rostlinné stravě (obiloviny, luštěniny, čerstvá zelenina) s omezeným množstvím živočišných bílkovin. Doporučuji z jídelníčku vyřadit rafinované a zejména vysoce průmyslově upravené potraviny. Tak se lze vyhnout řadě chorob a zdravotních komplikací a udržet si silný imunitní systém a pevné zdraví do vysokého věku. Přebíráme tím zodpovědnost nejenom za své zdraví, ale i za prostředí ve kterém žijeme.
Jde o to přenastavit své dosavadní společností a trhem nevhodně nastavené stravovací návyky a postoje. Není to tak těžké začít jíst jinak. Inspirovat a dobře najíst se můžete třeba u nás v jídelně Esence.
