Vytvořte si domácí sushi

Sushi je tradičním japonským pokrmem, který u nás i ve světě získal velikou oblibu a to nejenom pro svoji netradičnost, ale také pro jeho výživovou hodnotu. Ve své domovině se jedná o klasický pokrm, který je konzumován běžně na denní bázi. Najdete ho jak v řetězcích fast foodů, tak servírované v luxusních restauracích pod vedením mistrů svého oboru. U nás se s ním můžeme setkat čím dál častěji v řadě specializovaných sushi restauracích, ale připravit si ho můžete i doma.

Můžete si říkat, že sushi je jen pro fajnšmekry a myslet si, že na jeho přípravu potřebujete speciální kurz. Podle mého názoru je sushi hračka a připravit si ho může každý. Možná to nebude to pravé japonské suši maki či temaki, ale věřím, že si najdete tu nejlepší variaci, která vám bude vyhovovat. Vždyť i v Japonsku se v průběhu času recepty na sushi různě upravovaly a přizpůsobovaly a dnes má každá část Japonska své vlastní speciality. Není třeba mořských ryb a rýžových octů, dokonce ani speciální sushi rýže. Sushi si můžete klidně připravit i z jahel, zbylých těstovin od oběda či "obyčejné rýže", která se po uvaření nesype. Jednoduše ze všeho, co půjde do plátku řasy Nori zamotat. Vynikající do ní je dále kyselá složka ve formě pickles (kysané zelí, mrkev, dajkon, ...), ostřejší chuť dijonské hořčice, umepasty (pasta z umeboši švestiček) či wasabi, z čerstvé zeleniny např. nastrouhaná okurka, ředkvička či avokádo a doprostřed něco konzistentně pevnějšího, např. uzený tempeh, marinované tofu či uvařená mrkev. Jemnější a pro děti vhodné kombinace jsou jednodušší, stačí uzený tempeh s pokrájeným koprem a čerstvou okurkou nebo uvařená mrkev s uzeným tofu a bazalkou. Do sushi lze zabalit i vaši oblíbenou pomazánku či čerstvé bylinky. Je možné vytvářet nepřebernému množství variací.

Mezi mé oblíbené "náplně" patří např. tyto:

1. rýže, dijonská hořčice, marinované tofu, uvařená mrkev, najemno nakrájené bílé kysané zelí (pokud nemáte domácí, tak kupujte kvalitní kysané zelí ve zdravé výživě, kvalitě zelí se budu věnovat v následujícím článku).

2. jáhly, umepasta, uzený tempeh, najemno nakrájené červené kysané zelí, nastouhaná čerstvá mrkev (vznikde krásně barevná kombinace).

3. rýže uvařená s quinuou, křenová hořčice, uzené tofu, plátky avokáda

4. rýže, uzený tempeh, kopr, okurka

Podívejte se, jak krásně vypadají na talíři.

     

Sushi je dobré servírovat se sojovou omáčkou, ideální je sojová omáčka Shoyu, kterou koupíte ve zdravých výživách. Aby nebyla tak slaná, nařeďte si jí do mističky s trochou vody, přidat do ní můžete i trochu šťávy z čerstvě nasrouhaného zázvoru, potom má příjemný říz. K sushi se dále tradičně servíruje pasta wasabi a nakládné plátky zázvoru, ale i bez nich je chuťový zážitek plnohodnotný.

Dalších variací je bezpočet, toto jsou ukázky veganského sushi bez ryb a mořských produktů, nicméně máte-li rádi rybu, vřele vám ji doporučuji k vyzkoušení. Nejsem zrovna milovník syrových ryb, ale takové osmažené plátky lososa pokapané citronovou šťávou, zabalené v sushi se zeleninou (např. čerstvým salátem) jsou vynikající.

A jak se sushi rolka balí?

Zde se podívejte na tříminutový výstižný návod na youtube http://www.youtube.com/watch?v=m5EkT8O7WLE

– je to amatérské video, ale je velmi výstižné. Je na něm vidět, že zabalit do plátku řasy Nori se dá prakticky cokoli, viz na videu balené listy salátu a rybičková pomazánka. Mějte po ruce nádobu s vodou, abyste si mohli oplachovat ruce a ostrý nůž na krájení (rýže se pak nelepí). Pořiďte si podložku na balení sushi, sehnat se dá např. v Makru, Kauflandu a specializovaných asijských obchodech. Plátky řasy Nori seženete nejen na výše zmíněných místech, ale i u nás v Esenci, a to za velmi příznivou cenu. 

Sushi se tak může stát i vaší klasikou na talíři. Je vhodné nejenom jako výborná lehká večeře, ale i chutný studený oběd sbalený na cesty či do práce. V tom případě nekrájejte rolku na plátky, ale mějte ji sbalenou celou v kuse jako "rohlík". Budete tak mít k zakousnutí čerstvou oku lahodící alternativu k denodenně konzumovanému namazanému pečivu. 

Přeji vám krásné sushi zážitky a radost z nových chutí.

Kateřina H.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
© VEGIT-POINT 2011-2025, poslední změna: 31.prosince 2025 ve 18:35