Jak upravit jarní jídelníček
Příroda se po zimě přirozeně čistí a my jako její součást procházíme podobným procesem. Jarní energie je stoupavá, všechno raší, pučí, vyrůstá ze země. I v nás se tato energie probouzí. Jaro je podle čínské mediciny spojené se žlučníkem a játry, a tak nastává naprosto ideální čas pro očistu našeho trávení.
Strava by měla být ve znamení odlehčování. Zkracujeme dlouhodobé zimní pečení v troubě, vaření v tlakovém hrnci. Snižujeme smažení na olejích. Upřednostňujeme krátkodobou úpravu jako blanšírování, napařování či krátký var. Nicméně, ještě to nepřeháníme se syrovými potravinami a celkově studenými jídly, které nás ochlazují a zatěžují trávení. Omezíme tuky, smažené a grilované pochutiny, příliš slaná a kořeněná jídla, abychom nezatěžovali játra. Celkově jíme méně živočišných produktů, pokud se jim nevyhneme úplně. Z masa preferujeme bílé maso (králík či bio kuřecí).
Základ jarní stravy tvoří krátce tepelně upravená zelenina, luštěniny a především obilniny – kroupy, oves, žito, špalda a rýže natural. Z luštěnin jsou to čočka (všechny druhy), hrách a mungo a luštěninové výrobky tofu a tempeh. Luštěniny také klíčíme – dodají nám důležité vitamíny, minerály a enzymy, stačí 1 lžíce denně. Můžeme je jíst, tak jak jsou, posypat si jimi namazaný chléb, rozemlít je do různých pomazánek nebo přidat do hotové polévky.
Játra se dobře očišťují kyselou chutí. Pijeme nejlépe teplou převařenou vodu, po ránu s kapkou citronu či omeocta. A jíme jarní zelené a divoké zeleniny, které právě kyselou chutí vynikají.
Ze zeleniny je vhodná veškerá jarní zelenina – pórek, bílá ředkev a ředkvičky. Játra významně posilují všechny jedlé divoké zeleniny jako pampeliška, kopřiva, květy podbělu a sedmikrásky, květy hluchavek, bršlice kozí noha, polníček či medvědí česnek a zelené natě – polníček, rukola, pažitka, petrželka – upravujeme je převážně tepelně (spařením) do polévek, omelet a přidáváme i do velikonoční nádivky. Podle čínské medicíny pomáhají tělu trávit tuky, regenerují játra a pomáhají krvetvorbě.
Stále jíme kvašenou zeleninu, nejlépe jako doplněk hlavního jídla, pomáhá nám v prevenci proti mnoha nemocem – dodává nám vitaminy a posiluje naši obranyschopnost.
Do polévek je vhodné občas použít houbu shiitake – posiluje celkovou obranyschopnost organismu, pomáhá rozpouštět usazeniny z nadměrné konzumace živočišných bílkovin, potlačuje riziko vysokého krevního tlaku a osvědčila se také při léčbě některých kožních onemocnění (např. akné). Vyzkoušejte recept vynikajícího kysela s shiitake, který často a ráda vařím. Vyzkoušejte :)
Po zimním zklidnění k nám přichází tvořivá energie. Je vhodné si uklidit jak fyzicky okolo sebe (vyházet staré haraburdí a věci, které nepoužívám či nepotřebuji), tak i ve svém nitru (odhodit věci co mě dlouho trápí, tíží, nelpět na věcech). Udělejte si chvilku na sebe s takovou vnitřní jarní očistou, pocítíte neskonalou úlevu a odlehčení.
Pohodové dny přeje
Katka Halamová