Mrkvový perník
Na tento perník si připravíme suchou a mokrou část a směs sušeného ovoce, které potom smícháme dohromady.
Suchá část:
- 3 hrnky mouky celozrnné, 3 hrnky nastrouhaný mrkve, 1 lžíce vinného kamene, 1 lžíce perníkovýho koření (nebo skořici, nebo skořici a chilli, nebo 1 lžička kakaa, nebo kůra z biocitronu)
Mokrá část:
- 1 naběračka (150ml) sirupu (může být rýžový, pšeničný či slad)
- 1/2 hrnku tekutiny (voda, mošt, obilné mléko)
- 1/2 hrnku oleje (vhodný je dezodorizovaný slunečnicový)
Mokrou část rozmixuju tyčovým mixérem na shake (buchta je pak jemnější). Vedle si připravím 1/2 hrnku - 1 hrnek rozinek (nenamočených) a stejné množství nasekaných vlašáků. Do suché části naleju mokrou část a až nakonec tam dám vlašské oříškky, rozinky, datle, .... či jiné druhy podle chuti.
Peču v předehřáté troubě nejdřív 10 min na 180-200, pak stáhnu na 150-160°C a peču asi hodinu.