Hlavní jídla

Jarní špenát z bršlice

Jednou z mnoha jarních bylin, které nám dodají spoustu minerálů a pomohou při jarním detoxu je bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria). Pro někoho obávaný plevel ze zahrádky, pro znalé výborná zeleň do kuchyně. Pokud nemáte zahrádku, najdete ji ve volné přírodě, jen volte místa vzdálená od silnic a dalších znečištění. Lze ji namíchat půl napůl s kopřivou, či ji za kopřivu zaměnit. To už bude na vás. 



Co bude na bršlicový špenát potřeba:
  • 3 hrstě bršlice 
  • 2 lžíce slunečnicového zastudena lisovaného oleje či jiného oleje
  • 1 velká cibule
  • mořská sůl

Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Osmahněte do sklovata a přidejte předem spařenou a na jemno nasekanou bršlici. Podlijte vodou, osolte a duste cca 8minut. Možno přidat i trochu sojové smetany PROVAMEL na zjemnění. 

Falafel ze žlutého hrachu

Potřebuji žlutý loupaný hrách, polovinu z něj napařím na pařáčku, druhou polovinu nechám syrový. Společně obě poloviny rozmixuju, do těsta přidám hrst celozrnné mouky (nebo škrob), namletý římský kmín, sůl, petržel, česnek podle chuti. z toho si připravím namočený loupaný žlutý hrách (např. 2 kg) a 1 kg syrový namočený žlutý , 2. kg napařím na pařáčku, pak společně rozmixuju, do těsta přidám hrst celozrnné mouky (nebo škrob, ale nemusím), namletý římský kmín, sůl, petržel, česnek.

Tvaruji malé koblížky, které smažím deep fry ve větším množství oleje. 

Podávám s různými přílohami, např. s kus-kusem s praženým kešu, čerstvými lístky máty a černými olivami + napařený nastrouhaný daikon s umeoctem a tofunézou + kvašená zelenina. 

Jáhlový koláč ala pizza

Co potřebuji na těsto z jáhel: Jáhly vařím v poměru 1 : 2,5 vroucí vody (vařím je 20-25 min). Uvařené a vychladlé jáhly smíchám s olejem, se solí a s celozrnnou moukou (přidám jí hodně, aby těsto bylo tuhé). (Jáhly musí být vychladnuté, jinak by ta mouka začla kvasit.) Těsto vymačkám do pekáče (asi 1–1,5 cm vrstvu) a dám zapéct do trouby na 10 min. Potom na něj dám již připravenou směs:

Na směs na pizzu potřebuji: hodně citule, olej, rajčatový protlak (bez cukru), zelené koření (čerstvá bazalka či sušený tymián, ...), nastrouhané uzené tofu nahrubo, nastrouhaná cuketa nahrubo, čerstvá červená paprika, maizena na zahuštění. 

Na oleji osmažím cibuli, postupně přidám nastrouhané tofu a cuketu, červenou papriku a všechno společně osmažím, zamíchám rajský protlak a nakonec 2-3 lžícemi maizeny (krásně bude držet směs pohromadě). 

Peču v troubě 45 minut.

Pohanková haše

Na tuto "haši" potřebujeme pohanku, brambory, kysané zelí, slunečnicová semínka, cibuli, česnek, sůl, libovolnou zeleninu.

Nejdříve si osmažím cibuli a česnek, přisypu kmín a po osmažení přidám kysané bílé zelí a slunečnicová semínka. Na tuto směs nasypu suchou pohanku, promíchám a zaleju horkou vodou (2 cm vody nad směsí), přidám sůl. Vařím přiklopené pokličkou na slabém ohni. Vedle si uvařím v tlakovém hrnci si brambory ve slupce. Až je pohanka uvařená, přidám k ní nakrájené a oloupané brambory.

Servírujeme s různou zeleninovou variací, např. napařeným daikonem či s uvařenou červenou řepou a napařenou růžičkovou kapustou.

© VEGIT-POINT 2011-2025, poslední změna: 31.prosince 2025 ve 18:35